Quick Access


Bu Dergi DOI ve Crosscheck üyesidir


GAYRİMENKUL GELİŞTİRME SÜRECİNDE İŞLEVİ VE KULLANICISI BELİRSİZ ÇOK AMAÇLI TİCARİ YAPILARA YÖNELİK TASARIM ve UYGULAMA YÖNTEM ÖNERİSİ
(DESIGN AND CONSTRUCTION METHOD SUGGESTION FOR MULTI-PURPOSE COMMERCIAL BUILDINGS WITHOUT USER AND FUNCTION DEFINITION IN REAL ESTATE DEVELOPMENT PROCESS )

Author : Kemal DEMİR    
Type :
Printing Year : 2018
Number : 10
Page : 221-238
1193    944


Summary

Çağımızın hızlı gelişim ve değişim sürecinden mimarlık ortamı da etkilenmektedir. Geçmişten günümüze, yaşamına tek işlevli olarak başlayan ancak zaman içinde işlevini yitiren ve yeniden işlevlendirilen pek çok yapı bulunmaktadır. Bununla birlikte kentin değerli alanlarında yaşamına ticari bir işlev türü ve kullanıcısı tanımlı olmadan başlayan kiralama amaçlı yapılar da bulunmaktadır. Bu yapılar olası kullanıcı ve olası ticari işlev türlerine yönelik olarak tasarlanmakta ve uygulanmaktadır. Her iki durumda da bu yapıların zaman içinde değişen şartlara uyabilmesi sürdürülebilir mimarlık pratiği açısından önemlidir. Bu çalışma kapsamında ticari işlev türü ve kullanıcısı tanımlı olmadan tasarım ve uygulama süreci tamamlanan yapılara yönelik yöntem önerisi geliştirilmiştir. Bu yöntem ışığında Kayseri’de makalenin yazarı tarafından tasarlanan ve uygulanan iki farklı yapı irdelenmiştir. Bu yapıların ortak özelliği imar mevzuatında ticari işlevli olarak tanımlanan ancak ticari kullanımın türü belirli olmayan iki farklı arsada tasarlanmış olmalarıdır. Her ikisi de tasarım sürecinde esnek, uyarlanabilir, çok amaçlı kiralanabilir binalar olarak tasarlanmıştır. Ruhsatlandırma ve uygulama süreci alışveriş yapısı olarak başlayan ancak özel sağlık ve özel eğitim kurumu olarak yeniden işlevlendirilen söz konusu iki yapının, tasarım ve uygulama süreçlerine yönelik durum değerlendirilmesi yapılmıştır. Sürece yönelik sorunlar belirlenerek çözüm önerileri geliştirilmiştir.



Keywords
Esneklik, Kiralık Ticari Yapılar, Gayrimenkul Geliştirme, Uyabilirlik, Belirsizlik

Abstract

The architectural environment is also affected by the rapid development and change process of our era. From the past to the present, there are many buildings that begin their life with a single function but have lost their function over time and are being re-functioned. However, in the valuable areas of the city, there are also some types of buildings for rent that begin their lives with a commercial function and without a defined user. These buildings are designed and constructed for a possible user and possible types of commercial functions. In both cases, it is important in terms of sustainable architectural practice that these buildings can adapt to changing conditions over time. In this study, a method has been developed for buildings which are designed and constructed without a defined commercial function and a user. In the light of this method, two different buildings in Kayseri which were designed and constructed by the writer of the article have been examined. The common feature of these buildings is that they are designed in two different building plots, which are defined as commercial functions in zoning legislation but whose type of commercial use is not specified. Bothof them were designed as flexible, adaptable, multipurpose leasable buildings in the design process. Two buildings’, that started the licensing and construction processes as a shopping function but were re-functioned as private health and private education buildings, design and construction processes were assessed. Problems in the processes have been identified and solution recommendations have been developed.



Keywords
Flexibility, Commercial Buildings for Rent, Real Estate Development, Adaptability, Uncertainty

Advanced Search


Announcements


    MART SAYISI 
    Değerli Bilim İnsanları, Mart sayımız yayınlanmıştır.



    MAYIS SAYISI 
    Değerli Bilim İnsanları, Mayıs sayımız için makalenizi 1 Mayıs tarihine kadar yükleyebilirsiniz.



Address :Göztepe Mah., Beykoz, Istanbul/TURKEY
Telephone :+90 537 579 28 78 (Turkey) Fax :+90 216 606 32 75
Email :journalssd@gmail.com

Web Yazılım & Programlama Han Yazılım Bilişim Hizmetleri