THE EFFECTS OF FINANCIAL RISK TOLERANCE AND DIGITAL FINANCIAL ATTITUDE ON FINANCIAL INVESTMENT DECISIONS UNDER BEHAVIORAL FINANCE - ÖZBEK, Adem (SSD Journal, 2022)
Finansal piyasalardaki sürekli değişim, beraberinde finansal ürün çeşitliliğini gerekli kılmaktadır. Zamanın teknolojik gerekliliklerine uygun geliştirilen finansal ürünler yine teknolojinin etkin kullanımı ile ekonomik birimlere hızlı ve kolay yollardan ulaştırılmaya çalışılıyor. Bu ürünleri arz ve talep eden taraflar zaman ve emek maliyetlerini azaltmak için dijital imkânları kullanmak zorunda kalmaktadır. Özellikle finansal işlemlerde, bireylerin finansal ürünlere erişimlerini sağlayan dijital kanallar, yapılarına uygun birtakım riskler içermektedir.Bu çalışmada, bireylerin finansal risk beklentileri ve dijital finansal hizmet sağlayan kanallara yönelik tutumlarının, finansal davranışları üzerindeki etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. 507 kişiye çevrimiçi olarak anket uygulaması yapılarak araştırma verileri elde edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkilerin belirlenmesi için korelasyon, hipotezlerin test edilmesi amacıyla doğrusal regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda bireylerin finansal risk tolerans seviyeleri ve dijital finansal tutumları sergilenen dijital finansal davranışlar üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.