OKULÖNCESİ DÖNEMDE OBEZİTENİN EĞİTİM ÜZERİNE ETKİSİ

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.12740704

Anahtar Kelimeler:

Okulöncesi Dönem, Obezite, Obezitenin Nedenleri, Obezitenin Eğitim Üzerindeki Etkisi

Özet

Bu araştırma günümüzün en önemli sorunlarından biri de sağlıksız beslenme ve hareketsiz bir yaşam yarattığı bir sorunu yani obezitenin okulöncesi eğitim üzerindeki etkisinin araştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 2023-2024 eğitim yılında Antalya İli Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı resmi anaokullarında görev yapmakta olan 20 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada veriler obezite sorunu bulunan öğrencilerin öğretmenleri ile yapılandırılmış görüşmelerle toplanmıştır. Görüşmede öğretmelerin anektotları da yer almaktadır. Görüşmelerin analizi sonucunda öğretmenlerin özellikle okulöncesi dönemde obezitenin yeterince tanılanamadığı ailelerin ve öğretmenlerin konu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığı görülmüştür. Okulöncesi dönem kişinin hayatının yapı taşını oluşturmaktadır. Bu dönemde kazanılmış alışkanlıklar hayati önem taşımaktadır. Araştırma sonucunda bize gösterdiği gibi; ortaya çıkan durum obezite sorunu yaşayan öğrencilerin sağlık sorunu nedeni ile değil yanlış beslenme şekli ve hareketsiz yaşam nedeni ile obezite sorunu yaşadıkları ortaya çıkmıştır. Teknolojik aletler nedeni ile hareketsiz kalan çocuklar hazır yiyecekler ve çikolata ağırlıklı düzensiz beslenme nedeni ile obezite sorunu ile karşı karşıya oldukları görülmüştür. Okulöncesi dönemde obezitenin eğitim üzerinde en önemli etkisi Erik Erikson’un temel güvene karşı güvensizlik, özerkliğe karşı kuşku ve utanç, girişimciliğe karşı suçluluk dönemlerine rastlamakta ve öğrencinin kişilik gelişimini olumsuz etkilemektedir. Arkadaşları arasında yeterince kabul göremeyen öğrenci hareketli oyunlara ve yarışma içeren etkinliklere katılmada isteksiz davrandığı görülmüştür. Bilişsel beceri gerektiren etkinliklerde barı göstermekle birlikte çabuk yorulup sık terledikleri için okul devamsızlığının çok olduğu bu nedenle akranlarından zaman zaman geri olduğu durumlara rastlanmıştır. Çalışmanın bulgularına dayanarak hayatın en önemli döneminde obezitenin ilerleyen yıllardaki olumsuzların önüne geçebilmek için çeşitli öneriler sunulmuştur.

Referanslar

Akar, S. (2006). Özel ve resmi okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden dört altı yaş grubu çocuklarının beslenme alışkanlıklarının karşılaştırılması (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Akbulut, G., Özmen, M., & Besler, T. (2007). Çağın hastalığı obezite. TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, 2-15.

Demirezen, E., & Coşansu, G., (2005). Adölesan çağı öğrencilerinde beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. STED, 14(8), 174-178.

Gökçay, G., & Garipağaoğlu, M. (2002). Çocukluk ve ergenlik döneminde beslenme. Saga Yayınları: İstanbul.

Hasbay, S. A. (2004). Okul çağı çocuklarında beslenme ve fiziksel aktivitenin önemi. Klinik Çocuk Forumu, 4 (1), 32-37.

Kandır, A. (2004). Gelişimde 3-6 yaş. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Kaya, M. (1999). Ana-baba eğitimi destekli beslenme eğitiminin 3-6 yaş grubu çocukların beslenme bilgisi ve davranışlarına etkisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Kırkıncıoğlu, M. (2003). Çocuk beslenmesi. Ya-Pa Yayınları: İstanbul.

Montessori, M. (1997). Çocuk eğitimi / montessori metodu (G. Yücel, Çev.). İstanbul: Özgür Yayınları.

Oktar, İ., & Şanlıer N. (1999). İlköğretim okullarında uygulanan beslenme programları ve öğrencilerin beslenme davranışları ile ilgili öğretmen ve yöneticilerin görüşleri, Mesleki Eğitim Dergisi, 1 (2), 55-66.

Oktay, A. (2002). Yaşamın sihirli yılları: okulöncesi dönem. Epsilon Yayıncılık: İstanbul.

Ömeroğlu, E. & Can Yaflar, M. (2002). Ev merkezli aile-çocuk eğitim programının ev ortamına etkisi. Erken Çocukluk Eğitimi ve Gelişimi Sempozyumu Bildiri Kitabı (s. 34-51). Ankara: Kök Yayınları.

Öztora, S., Hatipoğlu, S., Barutçugil, M. B., Salihoğlu, B., Yıldırım R., & Şevketoğlu E. (2006). İlköğretim çağındaki çocuklarda obezite prevalansının belirlenmesi ve risk faktörlerinin araştırılması. Bakırköy Tıp Dergisi, 2 (1), 11-14.

Parlak, A., & Çetinkaya, Ş., (2008). Oyun çocukluğu dönemi obez çocuğun ve ailelerinin beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 11 (3), 59-68.

Şahin, F., & Filiz, S. (1999). Okulöncesi dönemde beslenme kavramının gelişimi üzerine ailenin etkisi. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 11, 321-334.

Şahin, O., & Önal Derin, D. (2013). Okulöncesi eğitim kurumlarına devam etmekte Ooan 60-72 aylık çocukların beslenme alışkanlıkları: öğretmen görüşlerinin değerlendirilmesi. Tübav Bilim Dergisi, 6(1), 1-10.

Şanlıer, N., & Ersoy, Y. (2004). Çocuk ve beslenme. Morpa Kültür Yayınları: İstanbul.

T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Obezite ile Mücadele Programı ve Ulusal Eylem Planı Taslağı. 3. Taslak (2008-2012).

Uğur, Ö (2023) 2-5 Yaş Arası Çocukların Beslenme Durumunun Saptanması Ve Şekerli İçecek Tüketim Sıklığı İle Obezite Parametrelerinin İlişkisi Yayınlanmış Yüksek lisans Tezi. İstanbul: Bahçeşehir Üniversitesi

İndir

Yayınlanmış

2024-07-19

Nasıl Atıf Yapılır

KAYA, S., & ULUDAĞ, B. (2024). OKULÖNCESİ DÖNEMDE OBEZİTENİN EĞİTİM ÜZERİNE ETKİSİ. SSD Journal, 9(45), 85–94. https://doi.org/10.5281/zenodo.12740704

Sayı

Bölüm

Makaleler

Benzer Makaleler

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > >> 

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.