EVLİ ÇİFTLERİN EVLİLİK UYUMU İLE GELİN-KAYINVALİDE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Özet

Yazarlar

DOI:

https://doi.org/10.5281/zenodo.13765412

Anahtar Kelimeler:

evlilik, gelin kayınvalide, evlilik uyum

Özet

ÖZET

Bu araştırma evli çiftlerin evlilik uyumu ve gelin-kayınvalide ilişkileri açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Gelin-kayınvalide ilişkileri ve evlilik uyumu; yaş, eğitim durumu, çalışma durumu, meslek, evlilik süresi, çocuk sayısı,  maddi gelir, evlilik biçimi ve evlilik süresi gibi demografik değişkenlere göre incelenmiştir. Gelin-kayınvalide ilişkilerine dair değişkenler; kayınvalide ile fiziksel mesafe durumu, kayınvalide ile görüşme sıklığı gibi değişkenlerle incelenmiştir. Demografik değişkenler ve gelin-kayınvalide ilişkilerine dair bilgileri elde etmek için araştırmacı tarafından geliştirilen ‘Kişisel Bilgi Formu’ kullanılmıştır. Evlilik uyumunu ölçmek amacıyla  Tutarel-Kışlak tarafından geliştirilen ‘Evlilik Uyum Ölçeği’ (EUÖ) ve gelin-kayınvalide ilişkilerini ölçmek amacıyla Aydın (2017) tarafından geliştirilen ‘Gelin-Kayınvalide İlişkileri Ölçeği’ (GKİÖ) kullanılmıştır. Araştırmaya en az bir yıl evli ve kayınvalidesi hayatta olan 355 kadın katılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 23.0 paket programında analiz edilmiştir. Bulgular doğrultusunda gelin kayınvalide ilişkisi ve evlilik uyumu hakkında pozitif yönde anlamlı bir  ilişki bulunmuştur. Gelin  kayınvalide ilişkiler ölçeğinin alt boyutu olan  olumlu etkileşim, etkili müdahale, kocanın rolü, düşük psikolojik saldırganlık ve tarafsızlık evlilik uyumunu artıran faktörler olarak tespit edilmiştir.

 

Referanslar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı(2011) TAYA. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı(2014) Türkiye Aile Yapısı Araştırması Tespitler ve Öneriler. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı

Altunsu Sönmez, Ö. (2019). Gelin kaynana çatışması üzerine sosyolojik bir analiz. OPUS Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi, 13(19), 1159-1201.

Ar, Ö. F. (2014). Normal Gelişim Gösteren Çocuğa Sahip Ebeveynler ile Otizmli Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Evlilik Uyumu ve Anksiyete Düzeylerinin İncelenmesi [Yüksek Lisans Tezi].Haliç Üniversitesi

Aydın, E., & Canel, A. N. (2017). Anne-oğul bağlanmasının gelin-kayınvalide ilişkisi ve evlilik doyumunu yordamadaki rolü.. Marmara Üniversitesi Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Dergisi, 1(2), 1-16.

Cin, M. G. (2023). Evlilik Doyumunun Gelin-Kayınvalide İlişkileri Açısından İncelenmesi (Master's thesis, Dokuz Eylul Universitesi (Turkey)).

Chen, M. H. (1999). The relationship of mothers and daughters in-law in urban Chinese families(Unpublished doctorate dissertation). The Texas Woman’s University, USA.

Düzgün, G. (2009). Evli kişilerde depresyon, ilişkiye ilişkin inanç, kendini ayarlama düzeyinin evlilik uyumu ile ilişkisi [Yüksek Lisans Tezi]. Ankara Üniversitesi.

Fışıloğlu,H. (1992). Lisans üstü öğrencilerinin evlilik uyumu. Türk Psikoloji Dergisi, 7(28),1623.

Güçlü Ergin, N., (2008). Evli Ve Boşanmış Kişilerin Evlilik Uyumu Ve CinsiyetçilikAçısından Karşılaştırılması (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Hamamcı, Z. (2005). Dysfunctional relationship belief in marital satisfaction and adjustment. Social Behavior and Personality International Journal. 33, 313-328.

Heaton, T.B. ve Albrecht, S.L. (1991). Stable Unhappy Marriages. Journal of Marriage and Family, 53(3), 747-758.

Hyejeong, C. (1992). Effects of conflict with mothers-in-law on psychological well-being and marital adjustment among Korean daughters-in-law (Unpublished doctorate dissertation). Texas Tec University, USA.

İpek, A. N. (2021). Gelin-kayınvalide ilişkileri ile evlilik doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi. Journal of Sustainable Education Studies, 2(1), 35-49.

Kahraman, B. (2021). Gelin-kayınvalide ilişkileri ve çift uyumu arasında benliğin ayrımlaşmasının düzenleyici rolü (Master's thesis, Pamukkale Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü).

Karadağ, Ş. (2015). Evlilik uyumu ilişkisinde aile içi iletişimin rolü: Konya örneği.Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Karakaş Uslu, C. (2019). Gelin-kayınvalide ilişkisinin anne-kız bağlanması ve demografik değişkenler bağlamında incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul.

Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi [Scientific research method]. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Küçükçelik, Z.M. (2015). İlişkiye dair inançlar ve bilişsel çarpıtmaların evlilik uyumuna etkisi [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. İstanbul Bilim Üniversitesi.

Nalbant, H. (2017) Evlilik uyumunun yordayıcılarından ahlaki olgunluk ve değerler [Yüksek Lisans Tezi]. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Nazlı,S.(2020) Aile Danışmanlığı, Anı Yayıncılık

Pfeifer, S. K. (1989). Mothers’ in law and daughters’ in law perceptions of interpersonal interaction (Unpublished doctoral dissertation). University of Delaware, Newark

Şendil, G , Korkut, Y . (2008). Evli çiftlerdeki çift uyumu ve evlilik çatışmasının demografik özellikler açısından incelenmesi. Psikoloji Çalışmaları Dergisi, 28 (0), 15-34.

Şener, A. ve Terzioğlu, G. (2002). Ailede eşler arası uyuma etki eden faktörlerin araştırılması, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı Yayınları, Ankara.

Tutarel Kışlak, Ş. (1997).Evlilik uyumu ile nedensellik ve sorumluluk yüklemeleri arasındaki ilişkiler. Türk Psikoloji Dergisi,12(40),55-64.

Tutarel Kışlak, Ş. ve Çabukça, F. (2002). Empati ve demografik değişkenlerin evlilik uyumu ile ilişkisi. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 5(5).

Yalçın, H. (2014). The relationship between marital adjustment and sociodemographic charactersitics. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 3(1), 250-61. 25.

Yıldırım, İ. (1992). Evli bireylerin uyum düzeylerini etkileyen bazı etmenler [Yayınlanmamış Doktora Tezi]. Hacettepe University, Ankara.

Yılmaz, A.(2001). Eşler arasındaki uyum: kuramsal yaklaşımlar ve görgül çalışmalar. Aile ve Toplum Eğitim Kültür ve Araştırma Dergisi, 4 ( 4) 48-57.

İndir

Yayınlanmış

2024-09-15

Nasıl Atıf Yapılır

ÇALHAN, T., & KABASAKAL, Z. (2024). EVLİ ÇİFTLERİN EVLİLİK UYUMU İLE GELİN-KAYINVALİDE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ: Özet. SSD Journal, 9(46), 54–65. https://doi.org/10.5281/zenodo.13765412

Sayı

Bölüm

Makaleler

Benzer Makaleler

1 2 3 > >> 

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.